Friday, 3 March 2017

ESP SHAKLEE PENYEBAB KANSER?



Bukan 1 bukan 2; dah berpuluh orang juga yg bila mana kami suggest ambil ESP ni, mesti salah satu soalan yg diajukan adalah "Elok ke soya ni? Bukan ke minum soya ni boleh buat jadi kanser?"

Meh rajinkan diri tu sikit baca 3 point utama ni.

POINT 1.
=======
ESP ni dah ada kat atas muka bumi ni sejak dari tahun 1951 lagi tau. Bukan setakat awak yg baca ni belum lahir; malah mak ayah awak pun mungkin belum lahir lagi masa tu. Shaklee ni pulak dah berusia lebih 60 tahun atas muka bumi ni. Lama kan jangka masa tu? Dan SEMUA produk Shaklee ni ada kajian klinikal yg dibuat ke atas bahan mentah & hasil akhirnya. Landmark Study pun Shaklee lah satu-satunya syarikat supplemen di dunia yng sanggup melalui/dijalankan ke atasnya.

Kalaulah ESP ni bahaya sangat sampai jadi punca kanser, kenapa masih ada kat atas muka bumi ni sampai hari ni ek? Ini bukan produk picisan yg packing belakang rumah, lepas tu acah-acah apply kelulusan KKM, tup tup tak lulus pastu rebranding pula jadi jenama lain tau. Saintis, CEO, angkasawan, atlit semua pun minum ESP & amalkan macam-macam lagi supplemen Shaklee.

POINT 2.
=======

ESP ni langsung TAK SAMA dengan air soya non-GMO kat mana-mana supermarket yg korang pernah jumpa ataupun air soya acah 'original' yg jual kat pasar malam tu tau. Kalau rasa soya ni penyebab kanser, pernah tak korang tegur pulak pakcik jual air soya kat pasar malam tu, "pakcik, air yg pakcik jual ni boleh buat orang kanser tau. Dosaaa pakcik jual benda memudaratkan camni.." Ada bran?

Sedangkan soya kat pasar malam yg cuma DIREBUS & ditambah gula berkilo-kilo itu korang minum; sedangkan air kotak soya Ye*s, Bo**s, Sea***s bagai tu korang bagi anak-anak minum; sedangkan taufu fa yg tenggelam dalam air gula merah tu korang buat milkbooster, tiba tang ESP korang kata penyebab kanser?

ESP ni adalah SOY PROTEIN ISOLATE POWDER tau. Proses isolasi (pengasingan) yg dilakukan ke atas biji kacang soya sumber ESP ni menjadikan protein di dalam serbuk ESP ni kekal sebanyak lebih 90% tau. Apatah lagi biji kacang soya ESP ni dibasuh menggunakan air sahaja.

Eh, ada basuh guna yg lain ke? Korang tau tak kebanyakan produk berasaskan soya yg dikomersilkan biji kacang soyanya dibasuh dengan menggunakan alkohol? Sebab? Kosnya lebih murah. Kalau tak dibasuh dengan alkohol pun, pakcik pasar malam yg merebus kacang soya yg nak dikisar menjadi air soya 'ori' tu hanya merebus sahaja kacang soya tu. Macam sayur jugak; agak-agak bila direbus dengan air yg mendidih, berapa banyak khasiat soya tu dah musnah ek?

POINT 3
=======

ESP ni dibuat daripada biji kacang soya non-GMO tau. Maksudnya, benih soya tu TIDAK DIUBAHSUAI GENETIKNYA. Apa maksud diubahsuai?

Contoh mudah, padi sepatutnya secara semulajadi dituai berapa kali setahun? Sepatutnya 1 musim menuai hanya boleh berlaku dalam setahun je. Tapi kat Malaysia sekarang? Yg saya tahu di kampung halaman saya kat Selangor tu dah jadi 5 musim dalam 2 tahun. Agaknya macam mana ek ia mampu dilakukan? Caranya dengan mengubah genetik padi itu lah. Sebab musim hujan panas manusia tak boleh ubah kan?

So, sedangkan padi/beras yg korang berani makan hari-hari pun GENETICALLY MODIFIED (GMO), tapi tang ESP yg sah-sah NON-GMO korang takut nak ambil? Fries tu bagi anak-anak makan tak takut? Nugget? Sosej? Chikedis?

So, mana lagi takut?
Agak-agak sebenarnya yg banyak orang kena kanser tu sebab minum ESP Shaklee ke? 
Nak cari supplement, cari yang selamat, berkesan, semulajadi dan ada LANDMARK STUDY.
Salam tulus penuh kasih sayang.

FEIZA AZIZ
Trusted SID
ID 1004954


*credit to IRDA BAY

No comments:

Post a Comment